Dnešní článek budu věnovat kalorickým tabulkám. Konkrétně obsahu bílkovin a sacharidů v potravinách. A vše seřadím do přehledných tabulek, aby bylo hned jasné, která potravina obsahuje nejvíce.
Kalorické tabulky – bílkoviny
Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalové hmoty. Bez nich žádné svaly nebudou, protože bílkoviny zařizují obnovu a tvorbu nových tkání v organizmu. Jsou tedy nezbytné a vždy na ně pamatujte.
Nedostatek bílkovin se projevuje pocitem slabosti. Je to proto, že bílkoviny zajišťují transport látek v těle a starají se o pohyb svalů.
Tolik tedy úvodem. Nyní již přejděme na samotné tabulky.
Jméno potraviny | Obsah bílkovin na 100 g |
---|---|
30% sýr eidam | 30 g |
Hovězí (zadní) | 28 g |
Tvrdý tvaroh | 28 g |
Lovecký salám | 27 g |
Drůbeží párky | 26 g |
Čočka jedlá | 26 g |
Arašídy | 26 g |
Tuňák v oleji | 25 g |
Kuřecí prsa | 23 g |
Fazole bílé | 23 g |
Uherský salám | 23 g |
Hrách loupaný | 23 g |
Mozzarella | 22 g |
Pistácie | 20 g |
Losos obecný | 20 g |
Kalorické tabulky – sacharidy
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. U člověka kryjí i více jak 60 % denní potřeby. A jsou také nezbytné pro tvorbu svalů. Ale asi nejdůležitější je zmínit, že sacharidy dělíme na komplexní a jednoduché.
Ty jednoduché jsou klasické sladkosti, slazené nápoje, med či ovoce. Ty nejsou však až tak podstatné, a proto se na ně moc nezaměřujte. Tělo mnohem více potřebuje sacharidy komplexní. Komplexní sacharidy najdete kupříkladu v celozrnném pečivu, bramborech či luštěninách.
Nedostatek sacharidů se projevuje nedostatkem energie, ztrátou tukových zásob a v tom horším případě i úbytkem svalové hmoty.
Jméno potraviny | Obsah sacharidů na 100 g |
---|---|
Med | 81 g |
Bílá rýže | 79 g |
Piškoty | 76 g |
Špagety | 74 g |
Sušené datle | 73 g |
Vaječné těstoviny | 72 g |
Hrozinky | 71 g |
Krupicová kaše | 70 g |
Švestková povidla | 59 g |
Dalamánek | 56 g |
Celozrnný rohlík | 54 g |
Koblihy | 53 g |
Marmeláda | 51 g |
Bramborový chléb | 51 g |
Banán | 23 g |
Drobný tip závěrem dnešního článku
PS: Jestliže chcete zjistit poměr mezi jednoduchými a komplexními sacharidy, podívejte se do tabulek na obalu. V řádku Sacharidy najdete celkový počet sacharidů na sto gramů a na dalším řádku by mělo být znění typu: „z toho cukry“ a to jsou ty jednoduché.
Po odečtení těchto jednoduchých cukrů dojdete k číslu, které vyjadřuje obsah těch zdravějších sacharidů (včetně komplexních).
{ Komentáře k článku }
Fajn článek.
To se bude hodit pro inspiraci na jídlo po cvičení.
Také jsem četl, že je důležitý poměr přijatých bílkovin a sacharidů, což se například mně nikdy nechce zkoumat :).
Díky za článek, k těmto tabulkám se určitě budu vracet.
Komentáře jsou pro tento článek již uzavřeny.